Kula-Salihli Unesco Global Jeopark gezimizi gerceklestirdik. Once Divlit Volkanik Parki'ni, ardından peribacalarini, son olarak da tarihi Kula Evlerini gezdik. "Volkan denizi olur muymuş?" sorusunun cevabını bulmak isterseniz, "Alüvyolden oluşan peribacasi mi varmış?" diye merak ederseniz, volkan lavlarinin Kula Evlerinin duvarlarında nasil hayat bulduğunu görmek isterseniz Kula-Salihli Jeopark alanini mutlaka ziyaret etmelisiz 🏛🏛🏛
Manisa Kula ilçesinde bulunan Kula Volkanları ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Kula yöresinde volkanik etkinlikler dördüncü zamanın başlarına kadar sürmüş ve genç volkanlar oluşmuştur. Sönmüş küçük volkanların bulunduğu bu alanda, çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu özelliğinden dolayı tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke(Katakekaumene) denilmiştir.
Bölge, Kula Peri Bacaları Tabiat Anıtı olarak ilan edilmesiyle ve 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilmesiyle koruma altına alınmış.
Tarihi Kula Evleri
Hem rum hem de türk mimarisinin
izlerini gördüğümüz kula evleri iki milletin
kültürel izlerini üzerinde taşıyor Günümüzde yaklaşık 3. 000 ev tespit edilmiş olmasına rağmen belirlenen evlerin yalnızca 1. 200 tanesi tescillenmiş halde bulunuyor.
Bizler için gerçekten eğlenceli bir gezi oldu
H
Yorumlar
Yorum Gönder